@article { author = {آقایی, علی and خسروی نیا, حشمت اله and مموئی, مرتضی and آذرفر, آرش and شهریاری, علی and قربانپور, مسعود}, title = {Effects of supplementary zinc and vitamin E on fertility and hatchability of breeder Japanese quails and offspring growth performance and immune response}, journal = {Animal Production}, volume = {19}, number = {2}, pages = {427-439}, year = {2017}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {10.22059/jap.2017.61923}, abstract = {This study was conducted to investigate the effect of dietary supplemented with zinc oxide (0, 40, 80, 120 and 160 mg /kg of diet) and vitamin E (Vit E; α-tocopherol acetate; 0 and 40 IU/kg of diet) on fertility and hatchability of Japanese quails, and growth performance and immune response of their progenies. A total of 960 Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) 70 d of age were housed in cages and randomly allocated to 10 treatments with 4 replicates of 24 birds in each (sixteen females and eight males). Dietary supplemented zinc and Vit E significantly increased hatchability (P≤0.05). There was a significant effect of Vit E on breeder quails fertility, while zinc supplementation was reduced embryonic mortality at the second stage (10-16 day) (P≤0.05). Supplemental zinc significantly improved feed conversion ratio of offspring in the first three weeks of age, while added Vit E improved feed conversion ratio only in the first week of offspring growth (P≤0.05). Dietary supplementation of Japanese quail’s ration with zinc and Vit E increased immune response of offspring, and enriched Zn content of tibia bone of offspring increased with zinc supplementation. In conclusion, supplementing breeder Japanese quails ration with zinc and Vit E improved hatchability and growth performance and immune response of offspring.}, keywords = {hatchability,immune response,offspring,quail,vitamin E,Zinc}, title_fa = {اثر مکمل عنصر روی و ویتامین E بر باروری، جوجه درآوری بلدرچین های ژاپنی مادر و عملکرد رشد و پاسخ ایمنی نتاج آنها}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی تأثیر افزودن مکمل اکسید روی (عنصر روی در پنج سطح صفر، 40، 80، 120، 160 میلی­گرم در کیلوگرم جیره) و ویتامین E (آلفا توکوفرول استات در دو سطح صفر و 40 واحد بین­المللی در کیلوگرم جیره) بر باروری، جوجه‌درآوری بلدرچین‌های ژاپنی مادر و عملکرد رشد و پاسخ ایمنی نتاج آن‌ها، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل 5×2، بر پایه بلوک­های کامل تصادفی با 10 تیمار و چهار تکرار و 24 قطعه پرنده مولد (16 قطعه ماده و هشت قطعه نر) در هر تکرار انجام شد. افزودن مکمل عنصر روی و ویتامین E به جیره به طور معنی‌داری (05/0P≤) باعث بهبود جوجه‌درآوری شد، مکمل ویتامین E درصد باروری را افزایش داد (05/0P≤)، و مرگ­و­میر جنینی در مرحله دوم (10 تا 16 روزگی) بر اثر افزودن مکمل عنصر روی به طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0P≤). ضریب تبدیل غذایی نتاج در دوره پرورش (1 تا 21 روزگی) بر اثر افزودن مکمل عنصر روی بهبود یافت و مکمل ویتامین  Eباعث بهبود ضریب تبدیل غذایی در هفته نخست پرورش نتاج آنها شد (05/0P≤). پاسخ تست ایمنی علیه تزریق SRBC در نتاج به طور معنی­داری (05/0P≤) به وسیله افزودن مکمل عنصر روی و ویتامین E افزایش یافت و مکمل عنصر روی باعث افزایش معنی­داری در میزان عنصر روی استخوان درشت نی نتاج در سن یک روزگی شد (05/0P≤). نتایج این آزمایش نشان­ داد افزودن مکمل عنصر روی و ویتامین E به جیره بلدرچین­های مادر ژاپنی می­تواند باعث بهبود جوجه درآوری و عملکرد رشد و ایمنی در جوجه­ها شود.}, keywords_fa = {بلدرچین,پاسخ ایمنی,جوجه درآوری,عنصر روی,نتاج,ویتامین E}, url = {https://jap.ut.ac.ir/article_61923.html}, eprint = {https://jap.ut.ac.ir/article_61923_02bf58c8656df59d8ada8695123429b9.pdf} }