@article { author = {Aslaniyan, Aynaz and Ghanbari2, Farzad and Bayat Kouhsar, Javad and Karimi Shahraki, Behrouz}, title = {Effects of processing with gamma ray, sodium hydroxide and calcium oxide on gas production parameters and digestibility of soybean straw}, journal = {Animal Production}, volume = {18}, number = {2}, pages = {235-248}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {10.22059/jap.2016.55921}, abstract = {This research was conducted to determine the effect of gamma ray (GR) (100 and 150 kGy), sodium hydroxide (50 g/kg DM) and calcium oxide (160 g/kg DM) on gas production parameters and in vitro digestibility of soybean straw. All treatments, except for the gamma ray (100 and 150 kGy) did not have gas production up to 4 hours after incubation and there was a lag time. From 8 to 96 hours of incubation, the highest gas production was observed in sodium hydroxide + gamma ray (100 and 150 kGy) treatments (P< 0.05). Processing had no effect on gas production rate (P>0.05), but increased gas production potential (b) (P<0.05). The highest amount for b fraction was observed in sodium hydroxide + GR (100 and 150 kGy) treatment. Organic matter digestibility (OMD), metabolizable energy (ME), net energy (NE) and short chain fatty acids (SCFA) increased by processing (P<0.05). The highest increase was observed for sodium hydroxide (100 and 150 kGy). In vitro digestibility of the dry matter (DM) and organic matter (OM) was increased by GR, sodium hydroxide, and their combination (P<0.05). However, treatments with calcium oxide did not affect these traits. Except for GR at doses of 100 and 150 kGy, the other treatments reduced ammoniacal nitrogen (NH3-N) (P<0.05). Microbial mass production after 24 hours incubation showed decrease in calcium oxide and calcium oxide + GR treatments (P<0.05). Based on the results of this research, nutritional value of soybean straw improves with GR and sodium hydroxide treatments.}, keywords = {Calcium oxide,digestibility,gamma ray,Gas production,Sodium hydroxide,Soybean straw}, title_fa = {اثرات عملآوری با پرتو گاما، هیدروکسید سدیم و اکسید کلسیم بر فراسنجههای تولید گاز و گوارش پذیری کاه سویا}, abstract_fa = {این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر تیمارهای پرتو گاما (100 و 150 کیلوگری)، هیدروکسید سدیم (50 گرم در کیلوگرم) و اکسید کلسیم (160 گرم در کیلوگرم) بر فراسنجههای تولید گاز و گوارشپذیری کاه سویا در شرایط برونتنی انجام شد. تمامی تیمارها، بهجز پرتو گاما (۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگری)، تا چهار ساعت بعد از انکوباسیون تولید گاز نداشتند و دارای فاز تأخیر بودند. از زمان هشت ساعت انکوباسیون تا ٩۶ ساعت، بیشترین تولید گاز در تیمارهای هیدروکسید سدیم+پرتو گاما (۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگری) مشاهده شد (۰5/۰<Ρ). عملآوری تأثیری بر نرخ تولد گاز نداشت، اما پتانسیل تولید گاز (b) را افزایش داد (۰5/۰<Ρ). بیشترین مقدار بخش b مربوط به تیمارهای هیدروکسید سدیم + پرتو گاما (100 و 150 کیلوگری) بود. گوارشپذیری مادۀ آلی، انرژی قابل متابولیسم، انرژی خالص و اسیدهای چرب کوتاهزنجیر تحتتأثیر عملآوری افزایش یافتند (۰5/۰<Ρ). بیشترین افزایش در تیمارهای هیدروکسید سدیم + پرتو گاما (100 و 150 کیلوگری) مشاهده شد. گوارشپذیری برونتنی مادۀ خشک و مادۀ آلی توسط پرتو گاما، هیدروکسید سدیم، و استفادۀ توأم از آنها افزایش یافت (05/0P<)، اما اکسید کلسیم بر این صفات معنیدار نبود. بهجز سطوح 100 و 150 کیلوگری پرتو گاما، سایر تیمارها باعث کاهش نیتروژن آمونیاکی شدند (05/0