@article { author = {Afzalzadeh, Ahmad and Ghorbani Farmad, Hadi and danesh mesgaran, mohsen and Khadem, Ali Akbar}, title = {Soaked straw and alfalfa utilization in dairy cattle ration}, journal = {Animal Production}, volume = {12}, number = {2}, pages = {37-50}, year = {2010}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {}, abstract = {The effect of feeding of soaked barley straw on milk production and composition and rumen characteristics was studied. The degradability of soaked barley straw (for 24, 48 and 72 hours) and unsoaked barley straws were studied in the first experiment. The unsoaked barley straw had more readily degraded fraction (a) than soaked straw treatments (p> 0.05). There was no significant difference between slowly degradable fractions (b) and degradation rates (c, %h) in various treatments of barley straw. The degradability parameters of different rations also studied. The differences between readily (a) and slowly (b) degradable fractions were not significant. In the second experiment the effect of partial replacement of alfalfa hay with unsoaked barley straw and 24h soaked barley straw on performance of 9 multiparous lactating dairy cows in midlactation (580.9 ± 39.3 BW) with 27.8 ± 4.5 kg daily milk yield was studied in a crossover design. The effects of different treatments on milk yield (p< 0.05), milk fat (g/kg yield) (p< 0.05), N-NH3 rumen liquor (p< 0.0001), rumination and chewing activity (min/d) were significant. The rumination and chewing activity (min/d) were increased in diets that contained barley straw. In conclusion utilization of soaked barley straw in ration of midlactation cows is recommended.}, keywords = {alfalfa hay,Degradability,milk yield,Soaked barley straw}, title_fa = {استفاده از کاه جو خیسیده و یونجه در جیره گاوهای شیرده}, abstract_fa = {در این تحقیق در یک آزمایش، تأثیر مصرف کاه جو خیسیده بر تولید شیر و ترکیب آن، رفتار مصرف خوراک و فراسنجه های شکمبه ای بررسی شد. در آزمایش اول، میزان تجزیه پذیری کاه جو خیسیده در آب در زمان های مختلف (24، 48 و 72 ساعت) تعیین گردید. تفاوت بخش سریع تجزیه در کاه بدون فرآوری نسبت به تیمارهای خیسیده معنی دار بود. به دلیل یکسان بودن میزان تجزیه پذیری مؤثر در تیمارها از کاه خیسیده به مدت 24 ساعت در جیره های غذایی استفاده شد. در آزمایش دوم، اثر استفاده از کاه جو خیسیده و بدون فرآوری بر عملکرد نه رأس گاو شیرده با میانگین تولید (5/4 ±) 8/27 و میانگین وزن (3/39 ±) 9/580 کیلوگرم درقالب طرح چرخشی بررسی شد. تفاوت میزان تولید شیر چهار درصد چربی و ترکیبات شیر (به غیر از درصد چربی) در هیچ یک از جیره ها معنی دار نبود. میزان تولید شیر و غلظت ازت آمونیاکی در جیره حاوی یونجه نسبت به جیره های حاوی کاه جو بیشتر بود. مدت زمان نشخوار، جویدن و استراحت (دقیقه در روز)، در تیمارهای حاوی کاه جو بیشتر بود (P< 0.0001). نتایج نشان داد که استفاده از کاه جو خیسیده در جیره گاوهای شیرده با تولید متوسط قابل توصیه می باشد.}, keywords_fa = {تجزیه پذیری,تولید شیر,کاه جو خیسیده,یونجه}, url = {https://jap.ut.ac.ir/article_23565.html}, eprint = {https://jap.ut.ac.ir/article_23565_cb76b7198b7d4ae572ae35d8dd19691e.pdf} }