هنگامه وفایی؛ مجتبی حسین پور مشهدی
دوره 18، شماره 3 ، آبان 1395، ، صفحه 377-386
چکیده
چندشکلی تکنوکلئوتیدی ژن STAT1 با روش PCR-RFLP و ارتباط آن با صفات تولید شیر در گاوهای شیری نژاد براونسوئیس بررسی شد. تعداد ۹۸ رأس گاو شیری نژاد براونسوئیس به طور تصادفی از گاوداریهای صنعتی مشهد انتخاب و خونگیری ازورید دمی انجام شد. استخراج DNA با استفاده از کیت آماده انجام شد. یک قطعه دارای ۳۱۴ جفت باز در ناحیه 3'UTR ژن STAT1 با ...
بیشتر
چندشکلی تکنوکلئوتیدی ژن STAT1 با روش PCR-RFLP و ارتباط آن با صفات تولید شیر در گاوهای شیری نژاد براونسوئیس بررسی شد. تعداد ۹۸ رأس گاو شیری نژاد براونسوئیس به طور تصادفی از گاوداریهای صنعتی مشهد انتخاب و خونگیری ازورید دمی انجام شد. استخراج DNA با استفاده از کیت آماده انجام شد. یک قطعه دارای ۳۱۴ جفت باز در ناحیه 3'UTR ژن STAT1 با روش PCR تکثیر و سپس قطعه مورد نظر توسط آنزیم برشی Pag1 هضم شد. فراوانیهای ژنوتیپی و ژنی با نرمافزار POPGENE (نسخه 31/1) برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرمافزار آماری SAS استفاده شد. میانگین صفات با روش دانکن مقایسه شد. فراوانی ژنوتیپهای TT، TC و CCبه ترتیب 23/0 ، 25/0 و 5۲/0 بود. فراوانی آللهای T و C به ترتیب 35۵/0 و 6۴۵/0 برآورد شد. هتروزیگوسیتی مورد انتظار معادل ۰/۴۵۸ برآورد شد. آزمون مربع کای نشان داد که جمعیت مورد مطالعه در تعادل هاردیوینبرگ نمیباشد (05/0P<). تفاوت میانگین الگوهای ژنوتیپی در جایگاه ژن STAT1 برای صفات شیر (شامل تولید شیر، درصد و مقدار چربی شیر و مقدار پروتئین شیر) معنیدار نبود، ولی برای صفت درصد پروتئین شیر معنیدار بود (05/0P<). میانگین تولید شیر و مقادیر چربی و پروتئین برای ژنوتیپ CC نسبت به دو ژنوتیپ دیگر بیشتر بود. با توجه به نتایج حاصل، آلل T به عنوان آلل با فراوانی کم شناخته میشود و وجود آلل C در ژنوتیپ گاو اثر مثبت بر صفات تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین دارد.
زهره شیرمرادی؛ عبدالرضا صالحی؛ رستم پهلوان؛ محمدرضا ملاصالحی
دوره 12، شماره 2 ، مهر 1389، ، صفحه 21-28
چکیده
در این تحقیق، برای بررسی روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولید شیر و درصد چربی از رکوردهای شیر 94121 رأس گاو هلشتاین زایش اول و برای صفات سن زایش اول و فاصله دو زایش اول و دوم از رکوردهای تولیدمثل 41900 رأس گاو متولد سال های 82-1374 استفاده شد. تجزیه و تحلیل ژنتیکی داده ها با استفاده از مدل حیوان چند متغیره با اثر گروه ژنتیکی انجام شد. وراثت پذیری ...
بیشتر
در این تحقیق، برای بررسی روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولید شیر و درصد چربی از رکوردهای شیر 94121 رأس گاو هلشتاین زایش اول و برای صفات سن زایش اول و فاصله دو زایش اول و دوم از رکوردهای تولیدمثل 41900 رأس گاو متولد سال های 82-1374 استفاده شد. تجزیه و تحلیل ژنتیکی داده ها با استفاده از مدل حیوان چند متغیره با اثر گروه ژنتیکی انجام شد. وراثت پذیری تولید شیر، تولید چربی، درصد چربی، سن زایش اول و فاصله دو زایش اول و دوم به ترتیب (01/0 ±) 29/0، (01/0 ±)22/0، (01/0 ±) 38/0، (01/0 ±) 055/0 و (005/0 ±) 034/0 براورد شد. روند ژنتیکی با استفاده از ضریب رگرسیون میانگین ارزش ارثی بر سال تولد و روند فنوتیپی نیز با استفاده از ضریب رگرسیون میانگین صفات بر سال تولد محاسبه شد. روند ژنتیکی برای صفات تولید شیر، تولید چربی و سن زایش اول مثبت و به ترتیب (84/3 ±) 5/153، (075/0 ±) 07/1 و (42/0 ±) 46/0 بود. این روند برای صفات درصد چربی و فاصله دو زایش منفی و به ترتیب (001/0 ±) 011/0- و (067/0 ±) 23/0- بود. روند فنوتیپی صفات تولید شیر، تولید چربی و درصد چربی مثبت براورد شد. این روند برای صفات سن زایش اول و فاصله دو زایش منفی بود.