سیده نرگس طباطبائی فر؛ محمد رضا دهقانی؛ محمدحسن فتحی نسری
دوره 24، شماره 3 ، مهر 1401، ، صفحه 313-328
چکیده
در این پژوهش، اثر افزودن مقدار یونجه خشک در جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجههای خونی و سلامتی گوسالههای شیرخوار هلشتاین تغذیهشده براساس الگوی تغذیه شیر به روش کاهش مرحلهای با استفاده از تعداد 24 رأس گوساله هلشتاین ماده با سن 1±4 روزگی و وزن 3±2/41 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و هشت گوساله در هر تیمار بهمدت ...
بیشتر
در این پژوهش، اثر افزودن مقدار یونجه خشک در جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجههای خونی و سلامتی گوسالههای شیرخوار هلشتاین تغذیهشده براساس الگوی تغذیه شیر به روش کاهش مرحلهای با استفاده از تعداد 24 رأس گوساله هلشتاین ماده با سن 1±4 روزگی و وزن 3±2/41 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و هشت گوساله در هر تیمار بهمدت 56 روز (تا زمان شیرگیری) بررسی شد. تیمارهای آزمایشی بهترتیب شامل 1- تغذیه شیر بدون استفاده از یونجه خشک، 2- تغذیه شیر و جیره آغازین بههمراه پنج درصد یونجه خشک (براساس ماده خشک جیره) و 3- تغذیه شیر و جیره آغازین بههمراه 10 درصد یونجه خشک (براساس ماده خشک جیره). بین تیمارهای آزمایشی از نظر مصرف ماده خشک، ضریب تبدیل خوراک، افزایش وزن روزانه، نمره مدفوع، شاخصهای رشد اسکلتی و pH شکمبه تفاوتی مشاهده نشد. میزان پروپیونات در شکمبه گوسالههایی که با شیر و پنج درصد علوفه یونجه تغذیه شدند نسبت به تیمار شاهد و 10 درصد علوفه بهطور معنیداری بیشتر بود (05/0>P). نسبت استات به پروپیونات در شکمبه گوسالههای تغذیهشده با شیر و پنج درصد علوفه یونجه بهطور معنیداری بیشتر از گوسالههای سایر تیمارها بود (05/0>P). غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات پلاسما گوسالههای تغذیهشده با جیره آغازین حاوی پنج درصد یونجه خشک بیشتر از گوسالههای سایر تیمارها بود (05/0>P). براساس نتایج این پژوهش، جایگزینی بخشی از جیره آغازین گوسالههای شیرخوار تغذیهشده با مقادیر بالای شیر، با علوفه یونجه سبب بهبود توسعه شکمبه آنها میشود.
محمد علی آهنگرانی؛ محمد رضا دهقانی؛ عباسعلی ناصریان
دوره 23، شماره 2 ، تیر 1400، ، صفحه 179-189
چکیده
هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر افزودن پودر چربی و روغن دانه کتان در شیر بر عملکرد، رشد، سلامت، فراسنجههای خون و شکمبه بود. به این منظور از 45 راس گوساله شیرخوار (0/5±38 کیلوگرم= میانگین وزن بدن) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه جیره آزمایشی و 15 تکرار، در میانگین دمایی 10 درجه سانتیگراد از سن سهروزگی تا 30 روزگی استفاده شد. تیمارهای ...
بیشتر
هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر افزودن پودر چربی و روغن دانه کتان در شیر بر عملکرد، رشد، سلامت، فراسنجههای خون و شکمبه بود. به این منظور از 45 راس گوساله شیرخوار (0/5±38 کیلوگرم= میانگین وزن بدن) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه جیره آزمایشی و 15 تکرار، در میانگین دمایی 10 درجه سانتیگراد از سن سهروزگی تا 30 روزگی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- کنسانتره شروعکننده پایه و شیر بدون مکمل چربی (شاهد)، 2- کنسانتره شروعکننده پایه بههمراه شیر حاوی پودر چربی(ده گرم در لیتر شیر)، 3- کنسانتره شروعکننده پایه بههمراه شیر حاوی روغن کتان (ده گرم در لیتر شیر) بود. افزایش وزن روزانه در سه تا 30 روزگی و وزن 30 روزگی در تیمار روغن کتان بیشتر از تیمار شاهد بود (p<0/05). گوسالههای تیمار روغن کتان در 30 روزگی ارتفاع لگن بالاتری نسبت به تیمار شاهد داشتند (p<0/05). غلظت کلسترول خون در تیمار شاهد بالاتر از تیمار روغن کتان و غلظت کورتیزول خون در تیمار روغن کتان از تیمار شاهد کمتر بود (p<0/05). نسبت پروتئین کل به آلبومین در تیمار روغن کتان از تیمار شاهد کمتر بود (p<0/05). فراسنجههای شکمبهای تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از منابع چربی حاوی اسید لینولنیک مانند روغن کتان در ترکیب شیر تأثیر مثبتی بر عملکرد، رشد و سلامت گوسالههای شیرخوار در طول ماه اول زندگی آنها دارد.
یعقوب نوذری؛ مرتضی چاجی
دوره 21، شماره 4 ، دی 1398، ، صفحه 475-485
چکیده
این پژوهش با هدف تعیین اثر استفاده از برگ پنج انگشت بهعنوان جایگزین یونجه در جیره بزغالههای نر پرواری بر عملکرد، تخمیر شکمبهای، قابلیت هضم مواد مغذی و بعضی فراسنجههای خونی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- جیره شاهد (فاقد برگ پنج انگشت) و ۲- جایگزینی 60 درصد (معادل ۱۸ درصد کل جیره) برگ پنج انگشت با یونجه در جیره شاهد بود. در ...
بیشتر
این پژوهش با هدف تعیین اثر استفاده از برگ پنج انگشت بهعنوان جایگزین یونجه در جیره بزغالههای نر پرواری بر عملکرد، تخمیر شکمبهای، قابلیت هضم مواد مغذی و بعضی فراسنجههای خونی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- جیره شاهد (فاقد برگ پنج انگشت) و ۲- جایگزینی 60 درصد (معادل ۱۸ درصد کل جیره) برگ پنج انگشت با یونجه در جیره شاهد بود. در این آزمایش از ۱۶ رأس بزغاله نر با میانگین وزن 2±18 کیلوگرم و سن 4/5 ماه در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار و هشت تکرار بهمدت ۶۰ روز استفاده شد. مصرف خوراک، تغییرات وزن در هر ۱۵ روز و ضریب تبدیل خوراک اندازهگیری و محاسبه شدند. ماده خشک مصرفی، قابلیت هضم مواد مغذی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی کل دوره تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. غلظت کلسترول (p=0/07) و نیتروژن اورهای خون (p=0/08) دامهای تغذیه شده با جیره حاوی برگ پنج انگشت در مقایسه با گروه شاهد تمایل به کاهش و غلظت گلوکز (p=0/08) تمایل به افزایش داشت. غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و pH در تیمار حاوی برگ پنج انگشت کاهش معنیدار داشت (0/05>P). بنابراین، از برگ گیاه پنج انگشت میتوان تا ۱۸ درصد در تغذیه بزغالههای پرواری بهعنوان جایگزین مناسبی برای ۶۰ درصد از علوفه یونجه بدون اثر منفی بر قابلیت هضم و عملکرد آنها استفاده کرد.