مهدی کلانی؛ شعبان رحیمی؛ تقی زهرایی صالحی؛ رضا حاجی آقایی
دوره 23، شماره 1 ، فروردین 1400، ، صفحه 109-120
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر اسانس مرزه و زنیان بر عملکرد و کیفیت تخممرغهای تولیدی در مرغهای چالشیافته با سالمونلا انتریتیدیس، تعداد 100 قطعه مرغ تخمگذار سویه های-لاین W-36 با سن 44 هفتگی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به مدت 13 هفته مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمارها عبارت بودند از: شاهد منفی، شاهد مثبت، پادزیست: 0/15گرم اکسیوت در هر ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر اسانس مرزه و زنیان بر عملکرد و کیفیت تخممرغهای تولیدی در مرغهای چالشیافته با سالمونلا انتریتیدیس، تعداد 100 قطعه مرغ تخمگذار سویه های-لاین W-36 با سن 44 هفتگی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به مدت 13 هفته مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمارها عبارت بودند از: شاهد منفی، شاهد مثبت، پادزیست: 0/15گرم اکسیوت در هر کیلوگرم جیره پایه، اسانس مرزه، و اسانس زنیان: هر یک به مقدار یک گرم در هر کیلوگرم جیره پایه. تمامی گروههای آزمایشی به جز شاهد منفی در هفته نهم با یک میلیلیتر محلول سوسپانسیون حاوی CFU 1Χ107 باکتری سالمونلا انتریتیدیس به روش گاواژ دهانی چالش داده شدند. شاخصهای کمّی در پایان هر هفته و شاخصهای کیفی، قبل و بعد از چالش مورد ارزیابی قرار گرفتند. چالش با سالمونلا انتریتیدیس بر عملکرد مرغان تخمگذار و کیفیت تخمها تاثیر معنیداری نداشت. پیش از چالش، پادزیست و اسانس دو گیاه دارویی، مصرف خوراک و وزن تخممرغ را در مقایسه با گروه شاهد کاهش دادند و پس از چالش، موجب کاهش مصرف خوراک و ضریبتبدیل غذایی شدند (p <0.05). در دوره قبل از چالش هر سه تیمار و بهخصوص اسانس گیاه زنیان، واحد هاو سفیده را کاهش دادند (p <0.05). پس از چالش، اسانس مرزه موجب کاهش میزان کلسترول زرده شد و اسانس هر دو گیاه دارویی موجب کاهش میزان اکسیداسیون چربیهای زرده، در هر دو دوره قبل و بعد از چالش شدند (p <0.05). نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس دو گیاه دارویی با کاهش میزان کلسترول و مالوندیآلدهید زرده، کیفیت تخمهای تولیدی را افزایش میدهند.